Fitten, egészségesen

A rendszeresen és komolyan sportoló embereknek az ásványvizekben található ásványi anyagokra fokozottabban van szükségük, ásványi anyag igényük nagyobb, mint az átlagemberé.

 Erő-, gyorserő sportágakban a kalcium szükséglet 1500-2000 mg is lehet naponta, míg állóképességi sportokban ez 1000-2000 mg között van. A magnéziumszükséglet ugyanígy nagyobb, 5-600 és 4-600 mg között van a mozgás típusa szerint. Az ásványvizek kalcium és magnézium tartalma a kutatások mai állása szerint az emberi szervezet számára biológiailag jól hozzáférhető, így segíti a Ca és Mg szükséglet kielégítését. A Theodora termékekben található Ca és Mg mennyiség elég nagy ahhoz, hogy jelentős mértékben hozzájáruljon a sportolók ásványi anyag igényének kielégítéséhez, azonban nem olyan magas, hogy ezzel ésszerű mennyiségű fogyasztás mellett és változatos napi folyadékbevitellel túlzott mértékű lehessen.

A mozgás hatására kialakuló fáradtság egyik oka a dehidratáció. A dehidratáció következtében csökkenhet a vérnyomás, nő a testhőmérséklet, a koncentrálóképesség romlik, az izmok görcsölhetnek. A dehidratáltság jelentős mértékben ronthatja a teljesítményt. A jó hidratáltsághoz fontos, hogy a terhelés előtti 24 órában elegendő folyadékot igyunk, edzés előtt 1-2 órával pedig további pár pohár folyadékot fogyasszunk, hogy hidratáltak maradjunk, de a felesleges víz kiválasztására is legyen ideje testünknek. A kiszáradás gyakran álruhában jelentkezik, fejfájásként, fáradékonyságként. A fizikai terhelések előtt és után érdemes folyadékot fogyasztani a verejtékezéssel elvesztett víz és ásványi anyag pótlása érdekében. Ezt ízesített italok esetében nagyobb kedvvel tehetik – jó ötlet ezért kevés narancs vagy almalével ízesíteni a vizet, ásványvizet.

Tanácsok: 
A nap folyamán többszöri, kisebb adagokban, minden étkezéshez és étkezések között fogyasszunk folyadékot, pl.: vizet, forrásvizet, ásványvizet, tejet vagy tejes italokat, friss gyümölcs és zöldségleveket, hígított gyümölcsleveket, és a testmozgás előtt és után is igyunk, hosszabb, több órás megterhelések közben szomjúságérzetünk szerint. 

Ha élsportolók vagyunk, illetve hosszabb távú sporteseményekre például maratonfutásra készülünk, akkor a víz önmagában már nem ideális folyadékveszteségünk pótlására, ezért ebben az esetben inkább kérjük ki szakember véleményét!

*
British Journal of Sports Medicine 2006;40:372; Sodium ingestion and hyponatraemia: sports drinks do not prevent a fall in serum sodium concentration during exercise; J Dugas

British Journal of Sports Medicine 2006;40:567-572; Case proven: exercise associated hyponatraemia is due to overdrinking. So why did it take 20 years before the original evidence was accepted?; T D Noakes, D B Speedy

Sports Med. 2005;35(10):899-922.; Exercise-associated hyponatraemia: a mathematical review.; Weschler LB.